Openingstijden:

woensdag t/m zaterdag

12:00 - 15:00

Doelstellingen

U bevindt zich hier: Home

Onze doelstellingen

Doelstelling

De Wereldwinkel staat voor 'fairtrade', eerlijke handel. Respect voor mens en milieu, een sociale werk- en leefomgeving, duurzame handelsrelaties en ondersteuning staan hierin centraal. De Wereldwinkel wil, door middel van de directe verkoop van producten uit derde wereldlanden, duidelijk maken hoe handelsstructuren ook op een andere manier vorm kunnen krijgen. Elk product voldoet aan eerlijke handelsvoorwaarden.

Hierbij wordt speciale aandacht geschonken aan:

  • geen kinderuitbuiting
  • eerlijke prijzen voor producenten
  • vooruitbetaling bij bestelling
  • gelijke rechten voor vrouwen en mannen
  • duurzame contacten met producenten
  • producten gemaakt met respect voor mens en milieu
  • (diverse producten hebben het EKO - keurmerk)

De Wereldwinkels komen voort uit het 'fairtrade' idee dat alleen geld schenken de armoede in de derde Wereld niet oplost, maar dat er veranderingen in de handelsverhoudingen tussen arm en rijk nodig zijn. Met de verkoop van producten uit de derde Wereld laten wij zien dat het anders kan. En bieden wij de consument een keuze. Wij betalen producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten, en bevorderen de verkoop. Hierdoor verdienen de makers een inkomen, en zijn zo in staat een leefbaar en onafhankelijk bestaan op te bouwen.

Eerlijk en duurzaam

Jaarlijks koopt ongeveer de helft van alle Nederlandse huishoudens wel eens een Fairtrade product. Hiervan profiteren kansarme boeren en producenten overal ter wereld. Het zou dus geweldig zijn als de andere helft van Nederland ook mee gaat doen. Maar liefst 70% van Nederland zegt positief te zijn over Fairtrade producten. Nu alleen het kopen nog !

Historie

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd in Vlaardingen vanuit een schuur begonnen met de verkoop van rietsuiker door de kerkelijke groep Dynamo. Toen er rond 1970 in een aantal gemeenten in Nederland Wereldwinkels ontstonden, kreeg ook Vlaardingen een Wereldwinkel 'van het eerste uur'. In die beginfase waren er in heel Nederland nog maar een stuk of tien Wereldwinkels.

Intussen zijn er in Nederland bijna 400 Wereldwinkels met ruim 2,5 miljoen bezoekers per jaar, en een totale omzet van rond 30 miljoen Euro ! Voor dit resultaat zetten 12.500 vrijwilligers zich dagelijks in.

Organisatie

Bij de Wereldwinkel Vlaardingen werken rond 30 vrijwilligers. Dit aantal en de over de jaren gegroeide omzet maakten het noodzakelijk een aantal zaken te regelen. Daartoe hebben we sinds 1991 een bestuur bestaande uit: voorzitter, penningmeester en secretaris, aangevuld met algemene leden. Het bestuur vergadert eenmaal per maand. Een week daarna wordt er een medewerkersvergadering gehouden, waar de lopende zaken besproken worden. Er bestaat een aantal subgroepen voor de uitvoering van bepaalde activiteiten. Tijdens de bestuursvergadering brengt een coördinator verslag uit. Aan de zelfstandige Stichting Wereldwinkel Vlaardingen heeft de Belastingdienst de 'ANBI' status (Algemeen Nut Beogende Instellingen) verleend. Giften aan de Stichting Wereldwinkel Vlaardingen zijn hierdoor onder voorwaarden aftrekbaar van het belastbaar inkomen.

Vrijwilligers

Vrijwilliger zijn……
is vrijwillig - maar niet vrijblijvend
is verbonden - maar niet gebonden
is onbetaalbaar - maar niet te koop
is positief denken - is positief doen 
met als enig doel - voor jezelf en de ander - een goed gevoel

U kunt vinden op deze website:

design-by-jonghdesign